De Zwolsche baan
Dit is het eerste van een serie artikelen over de Zwolsche baan
Inleiding
In 1975 heeft de gemeente Zwolle in het kader van Zwolle 750 jaar bestaan opdracht gegeven aan een aantal modelbouwers om een model te maken van het spoorwegcomplex Zwolle anno 1950.
Hieruit is een uniek model in de schaal H0 (schaal 1:87) ontstaan van het station Zwolle inclusief rangeerterreinen, bijbehorende gebouwen en nabije omgeving.
In 1978 is de vereniging voor modelbouwers regio Zwolle (VvMrZ) opgericht. In de beginfase is het model tentoongesteld in het provinciehuis en later vonden we als vereniging een onderkomen op de zolder van de Enkschool aan het Asserdorperplein.
In 1992 hebben we de huidige zolder van de Elbertschool, achter de IJsselhallen, kunnen betrekken.
Ontstaansgeschiedenis van de Zwolsche baan
De bouw van de baan is het startpunt geweest van onze modelbouwvereniging, welke op verzoek is gebouwd voor de tentoonstelling “Zwolle Aangespoord”.
De hieronder weergegeven film laat het bouwproces zien van de baan. De trage beelden (dat was toen heel gewoon) zorgen ervoor dat veel van de bouwwerkzaamheden goed in detail te volgen zijn.
We hebben een film hiervan op Beneluxspoor gezet :
Bij de tentoonstelling is destijds een brochure uitgegeven door de Provincie Overijssel. Een exemplaar van de brochure is bewaard gebleven en bevindt zich in de Athenaeum Bibliotheek in Deventer. Deze is opgevraagd en gescand.


n de archieven van de vereniging bevinden zich nog de originele tekeningen van het eerste baanontwerp, op calqueerpapier, zoals dat vroeger in tekenkamers werd gebruikt. Met behulp van een goede scanner en de juiste tekenprogramma’s deze uitgelijnd en tot één tekening samengevoegd.

Het originele baanplan
De baan is uitgetekend en opgedeeld voor het gebruik van 12 eettafels. In de tekening zijn deze scheidingen met rood zichtbaar. De kleine tekening zijn ook nog de (later in de grote tekening weggepoetste) tekeningkaders en tafelnummers waarneembaar.
De linkerzijde (Oost), de sporen daar leiden naar Olst-Deventer (IJssellijn) , Heino-Raalte, Dalfsen-Ommen, Meppel-Leeuwarden en Meppel-Groningen. De rechterzijde (West), de sporen daar leiden naar Wezep-’t Harde en Kampen.
De westzijde heeft rond 1950 nog de spoorhaven en de vee verlading en aan de bovenzijde is het schaduwstation te zien. Deze zat achter een beschilderde afscheiding op hetzelfde niveau als het emplacement:
In 1979 is het baanplan uitgewerkt en de eerste stappen worden genomen om de rails uit te leggen. Hieronder een fotocollage van dit proces.

Er is toentertijd veel werk verzet door de toenmalige leden van de vereniging
De totale lengte wordt uiteindelijk 14,5 meter en het oppervlak is 37m². Er wordt 15km draad verwerkt, 124 wissels, 19 kruisingen, 900 meter bovenleiding. In totaal wordt er door alle bouwers zo’n 50.000 manuren ingestoken.
Na het overbrengen van de tafels van het Refter naar het provinciehuis is er nog een paar weken gewerkt om het daar volledig werkend en ingericht te krijgen.
(meer…)